Tijdens de zwangerschap krijgt een ongeboren baby automatisch wat hij nodig heeft: bescherming, warmte, geborgenheid, voeding. Het moederlichaam voorziet alles. En na de geboorte gaat dat gewoon verder: door borstvoeding wordt de baby verder beschermd, gekoesterd en gevoed.

Bekijk het gerust in die volgorde, moedermelk is eerst en vooral een portie bescherming, een eerste vaccin als het ware.  Daarin ligt meteen de belangrijkste meerwaarde van borstvoeding: je beschermt je baby tegen ziekten op korte én lange termijn. Niet onbelangrijk daarbij is dat de voedende moeder zichzelf beschermt tegen een aantal ziektes, nu en in de toekomst.

Er is veel beschreven hoe borstvoeding praktisch in zijn werk gaat . Het komt erop neer dat een baby goed uitgerust op de wereld komt: verschillende reflexen (zoek-zuig-kruip) leiden hem naar de borst en vaak heeft een baby amper hulp nodig bij zijn eerste voeding. Dan is het een kwestie van vaak samen te oefenen, het wordt wel eens vergeleken met leren dansen. En dat klopt wel: daarbij trap je wel eens op elkaars tenen, je hangt erg  af van je danspartner, maar oefening baart kunst.

Het is van belang dat borstvoeding onbeperkt kan doorgaan, op vraag van de baby. Hij leidt de dans als het ware. Beperkingen in tijd of frequentie kunnen aanleiding geven tot tal van problemen.

Eerlijk is eerlijk: soms is het opstarten van borstvoeding hard werken. Te veel of te weinig melk, kloven, slechte drinktechniek… sommige mama’s en baby’s hebben meer geluk dan anderen. Gelukkig kunnen we zeggen dat er voor bijna elk probleem een oplossing is! Aarzel niet om hulp te vragen!

De gezondheidsvoordelen zijn vaak de reden waarom moeders beginnen aan borstvoeding. Daarom zetten ze door als de start wat moeilijk gaat. Maar vlot gestart of op karakter doorgezet: ergens komt het punt waarop moeder en baby met een voldane glimlach aan het borstvoeden gaan. Want ‘héhé, dat doet deugd’! Ja, borstvoeden is gewoon handig en leuk!

.